<
Interviu

O nouă săptămână, un nou invitat! Interviu cu Primarul municipiului Turda, Cristian Matei

Așa cum v-am obișnuit, rubrica Ziarului 21, 10 cu Adrian Soporan avut un nou invitat. Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a acceptat să fie intervievat și ne-a dat răspunsuri utile, pentru toți cetățenii municipiului Turda.

 

  1. Cine este primarul Cristian Matei?

Cristian Matei: Este omul care, odată ce i s-a încredințat conducerea Turzii, dorește mult mai mult decât ceea ce a promis în campania electorală! Strategia mea este una progresistă într-un mod dinamic, totdeauna caut să găsesc soluțiile cele mai bune, drept dovadă este comunicarea foarte bună la nivelul primăriei și am comunicat absolut toate realizările pe care le-am avut atât în 2017, cand am obținut statutul de stațiune balneoclimatică, anul în care am început demersurile pentru Sala Polivalentă și continuăm cu anul 2018 în care am primit deja finanțarea pentru încă șapte proiecte europene. Prioritar este asfaltarea străzilor și vreau să vă spun că am găsit sursa de finanțare pentru absolut toate străzile Turzii și vă pot da și o statistică, din 316 străzi, am luat în calcul 257 care trebuie refăcute.

Vreau să vă mai spun că imediat după sărbători am avut trei vizite foarte importante la Turda din Israel, Turcia și Elveția cu niște investiții  foarte importante, care vor fi edificate la Turda! Primarul Cristian Matei este omul care a considerat că în anul 2017 este momentul să vină și să ducă Turda acolo unde își doresc toți cetățenii.

 

  1. Cum a fost pasul făcut din mediul business în mediul administrativ? Cristian Matei: Eu am avut o activitate administrativă tot timpul. Începând din tinerețile mele, imediat după ce am terminat facultatea, mi s-a cerut să devin șef la Oficiu de Calcul. Deci tot timpul am avut activitate administrativă, științifică sau de profil informatic. Am păstorit două Oficii de Calcul în Turda, care erau printre cele mai mari, ceea ce mi-a adus notorietate și în mediul de bussines iar în anul 1990, am hotărât să intru în mediul business și să renunț la partea de administrativ. Faptul că am fost 22 de ani consilier local al Primăriei Turda, consilier județean, lucrând mult în administrație, am avut și funcții de conducere la alte instituții administrative, deci mi-a fost destul de ușor.

 

  1. Cum a fost anul 2017 pentru administrația locală Turda?

Cristian Matei: În ceea ce privește activitatea de administrație publică locală s-a întețit foarte mult activitatea de salubritate prin cele două forme, pubele subterane și stații inteligente ECO, activitatea de măturat s-a îmbunătățit foarte mult, am eliminat circa 40 de rampe de gunoi.

Dacă vorbim de proiecte europene, echipa cu care lucrez s-a mișcat foarte bine, 29 de proiecte europene, fără proiectele pe infrastructură și PNDL, multe dintre proiecte au fost deja finanțate, proiectul de 181 milioane €, al Companiei de Apă, un proiect pe care l-am început acum patru ani și împreună cu echipa mea l-am adus în acest stadiu în care s-a început deja finanțarea. Suntem programați săptămâna viitoare la semnat pentru 32 milioane RON, bani pe care ii folosim la reabilitarea a 19 străzi din Turda. Dacă în 2017 am reușit să asfaltez 22 de străzi la nivel de reabilitare și modernizare, începând cu luna aprilie va fi o activitate foarte intensă la Turda, se va lucra pe 5 șantiere simultan, va fi o problemă pentru cetățeni, dar eu zic ca merită fiindcă vom rezolva problema asfaltărilor și totodată, am inițiat un proiect foarte interesant, este vorba de acorduri cadru prin care eu îmi licitez sub clauză suspensivă toți antreprenorii pentru viitoarele lucrări.

Derularea fondurilor europene este foarte costisitoare ca timp, foarte birocratică și cu foarte multe etape, până când finanțarea propiu zisă să ajungă la noi!

 

  1. Cât de importantă este echipa cu care pornești la drum?

Cristian Matei: Cea mai importantă! De unul singur nu poți face nimic. Este o artă de cum îți stabilesti și cum îți alegi echipa, pentru că din echipă trebuie să facă parte oameni care se ocupă de foarte multe domenii! Selecția nu este ușoară și nu se realizeaază de azi pe mâine! Eu spun că fără echipă, nu poți face nimic!

În primul rând, toată lumea trebuie să urmeze liderul iar liderul trebuie să știe cum să distribuie problemele pe care le are, pe echipă!

Eu zic ca am ales echipa cea mai bună, echipa câștigătoare!

 

5 Cum comentați relaționarea cu Consiliul local Turda?

Cristian Matei: În ansamblu privind, este foarte important ca programul pe care doreşti să-l implementezi în comunitate să fie acceptat de ceilalți! Din acest principiu, programul trebuie să fie amplu! Eu, împreună cu echipa, când ne întâlnim la diferite mitinguri, avem o regulă… nu plecăm până nu suntem toți de acord! Așa este și în Consiliul local, încercam să împărtășim aceeași idee! Dacă un întreg consiliu local nu este de acord cu ceea ce spune primarul, comutăm până găsim un punct comun și vedem ce dorește toată lumea, dar trebuie să ne orientăm pe nevoile populației!

Iar nevoile populației sunt foarte mari!(…) suntem printre primii 5 din țară, care am instalat stații inteligente de colectare selectivă, iar populația a reacționat foarte bine! Colaborarea cu Consiliul local Turda este bună, fructuoasă și eficientă!

 

  1. Cum percepeți dumneavoastră anul 2018?

Cristian Matei: Ca un an fructuos! Mă “sperie” implementarea proiectelor care deja sunt finanțate, pentru care am deja antreprenorii și care în scurt timp vor intra în teren. Să nu uităm că a fost finanțat și proiectul  Companiei de Apă unde o să încercăm să coroborăm toate etapele de execuție a străzilor! Turda va fi un șantier, în  2018! Și totuși este un mare avantaj pentru Turda, este un ultim balon de oxigen pe care îl poate avea pe fonduri europene. Eu m-am concentrat pe aceste fonduri pentru că vreau să fac ceva pentru copiii Turzii, pentru nepoții Turzii și pentru noi, cetățenii Municipiului Turda și în domeniul sportiv, în sănătate și în învățământ! Am accesat prin programul PNDL, renovarea completă a patru școli și pe axa 10 de finanțare care permite reabilitarea și modernizarea școlilor și a grădinițelor! Deci prin PNDL plus axa 10, putem reabilita toate școlile din Turda!

Am accesat 3 proiecte- pe axa 13- reabilitarea teatrului, reabilitarea Judecătoriei- (centru cultural), lacul Tarzan, pădurea din jurul lacului amenajată ca un DinoPark, loturi pentru pensiuni în zona Salinei Turda pentru dezvoltarea turistică!

 

  1. Care este situația străzilor asfaltate din oraș?

Cristian Matei: Am asfaltat 22 de străzi într-un an! Este mult, nu s-au asfaltat niciodată atâtea străzi în Turda, însă pe mine nu mă satisface acest număr și în funcție de starea vremii, o să începem din nou asfaltarea străzilor! Pe proiectul de mobilitate urbană am făcut deja intenția de achiziție a noilor autobuze electrice, este contractată proiectarea străzii 22 Decembrie, toate străzile pe care circulă autobuzele și care sunt incluse în loc, proiectul de mobilitate urbană, toate vor fi refăcute și modernizate.

 

8.Credeți că mediul online vă ajută in comunicarea cu turdenii?

Cristian Matei: Da! Foarte mult! Este un mediu care ne permite o deseminare a realizărilor noastre, în timp real! Poate că informația nu ajunge de fiecare dată la toată lumea, dar este mult mai eficient decât alte medii de comunicare!

 

  1. Întrebarea cetățeanului: De ce există taxa de tonaj sau taxa de gabarit depășit? Cum comentați?

Cristian Matei: Este simplu! Toată comunitatea europeană se conduce  pe un principiu. Poluatorul plătește! Nu punem problema doar la taxa de tonaj, este vorba și de reziduurile menajere, reziduurile reciclabile, este vorba de tot ce înseamnă poluare! Întrebarea aș pune-o și eu: de ce în România nu mai au voie să intre autoturisme cu norma de poluare Euro4 sau de ce plătim taxa de mediu? Fiindcă se poluează! Dacă am vrut să fim în comunitatea europeană trebuie să ne subordonam și să fim cetățeni europeni și cu bune și cu rele, dacă știm că avem drepturi trebuie să știm că avem și obligații și acum ca să mă refer strict la întrebarea dumneavoastră este următorul fapt: zona unde se plătesc taxe nu este o zonă industrială (…) este foarte ușor ca în Consilul local să spunem: scădem taxele 0,5%, este foarte ușor să nu pui taxă de tonaj, este foarte ușor să nu plătesc salubrizarea, este foarte ușor să nu fac nimic spre cei care poluează! Dar nu mă poluează pe mine, nici primăria, poluează întreaga municipalitate. Lumea trebuie să înțeleagă că aceste servicii trebuie plătite.

Nu introducem taxe de dragul taxelor, introducem taxe pentru civilizare și pentru a trai într-un confort pe care îl dorim toți cetățenii municipiului Turda!

 

10 Care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii municipiului Turda?

Cristian Matei: Vreau să aduc mulțumiri pentru faptul că au înțeles fiecare etapă de dezvoltare din acest mandat, și chiar dacă au avut anumite nemulțumiri, au căutat să înțeleagă faptul că administrația locală dorește, dar de la dorință până la putință, ne lovim de aceste probleme! Să aibă răbdarea necesară implementării tuturor proiectelor de acum și care o să urmeze pentru că o să fie de toate! Străzi asfaltate, autobuze noi, casă de cultură, inclusiv școli renovate și spital!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS