<
De la cititori

Drept la replica in urma conferintei de presa a primarului Campiei Turzii, organizata dupa sedinta extraordinara a Consiliului Local Campia Turzii, din data de 29 decembrie 2017

Nu s-a sfarsit anul si avem inca o dovada a faptului ca, ce am semnalat inca de la primele sedinte de cand sunt consilier local, din pacate este adevarat, si anume modul deficitar in care sunt organizate sedintele de consiliu local: sedinte extraordinare anuntate cu 2-3 ore inainte, fara posibilitate de a studia materialele, suplimentarea ordinei de zi la inceputul sedintei cu proiecte de hotarare ce au atasate materiale voluminoase, care nu ai cum sa le citesti in timpul extrem de scurt pe care il ai la dispozitie, cu retrageri a proiectelor de hotarare de pe ordinea de zi pe motivul ca sunt intocmite gresit si inca multe alte carente.

Revenind la sedinta de azi, la care nu am putut participa din motive personale, in timpul sedintei si la conferinta de presa  ce a urmat, am fost denigrat intr-un mod care cred eu depaseste limita bunului simt si nu face cinste unor persoane aflate la conducerea unei localitati. Sa fii acuzat de “sabotaj politic”, de “rea vointa”, ca am pus “interesul politic mai presus decat interesul orasului” (citez din conferinta de presa), consider ca persoana care a facut aceste informatii este intr-o regretabila si intetionata eroare. Nu m-am opus si nu ma voi opune niciodata accesarii fondurilor europene, cu atat mai mult cu cat, in activitatea profesionala am intocmit zeci de cereri de finantare pentru accesarea de fonduri europene, la fel de multe planuri de afaceri si am implementat mai multe proiecte, atat in calitate de beneficiar, cat si de partener.

Personal, nu sunt convins ca, cererea de finantare aferenta finantarii lucrarilor de investitii de Colegiului Victor Ungurean este finalizata si mai lipseste doar hotararea de consiliu privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea si modernizarea colegiului, hotarare ce trebuia sa o aprobam astazi. Cei care au mai depus cereri de finantare stiu ca, ultimele zile inainte de depunere iti sunt necesare pentru semnare, stampilare, scanari, arhivari, adrese de inaintare, incarcare in sistemul mysmis daca e cazul si altele. Pana in 04.01.2018, pana cand incepe termenul de depunere, mai sunt 2 zile lucratoare (ziua de azi si ziua de 3 ian. 2018) si cam stim ce se intampla la o institutie de stat in ultima si in prima zi din an.

Cu 2 zile lucratoare inainte de termenul de depunere consider ca, documentatia trebuia sa fie finalizata si nu sa mai ai nevoie de inca o hotarare de consiliu. Avand experienta altor cereri de finantare intocmite de Primaria Campia Turzii, personal cred ca, documentatia nu este finalizata si se ascunde lipsa de organizare in spatele unei conferinte de presa, in care este mutata atentia spre altceva.

Daca autoritatea publica din Campia Turzii si-ar fi facut corespunzator treaba, in data de 04.01.2018 ar fi depus trei cereri de finantare pe “Programul Operational Regional – Axa prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale” si nu una, mai ales ca documentatia aferenta axei a fost publicata in luna noiembrie 2017, deci era timp suficient, nu trebuia asteptata ultima zi lucratoare din an:

  • o cerere de finantare pentru realizarea unei crese in municipiu – obiectiv specific – OS 10.1a  – Invatamant anteprescolar si prescolar;
  • o cerere de finantare pentru modernizarea scolilor din municipiu – obiectiv specific – OS 10.1b  – Invatamant obligatoriu;
  • o cerere de finantare pentru modernizarea Colegiului tehnic – obiectiv specific – OS 10.2 – Invatamant profesional si tehnic si invatare pe tot parcursul vietii.

Sunt nevoi de finantare pentru intreg sistemul de invatamant din municipiu Campia Turzii.  Este o problema majora lipsa de crese din localitate. Se impune construirea a cel putin a unei gradinite sau extinderea celor existente, mai ales ca, cladirile gradinitelor de pe strazile Teilor si Andrei Muresanu,  sunt retrocedate proprietarilor. Scolile si colegiile din localitate au nevoie si ele de finantare pentru modernizare.

Posibilitate de finantare exista si am prezentat mai sus cele trei linii de finantare care se deschid in 04.01.2017, insa din pacate, sunt sanse reduse de a obtine finantare si in cazul acestei axe de finantare, la fel ca si in cazul altor linii de finantare. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, de la depunerea cererii de finantare si pana la acceptarea ei la finantare si implementarea ei este o cale extreme de lunga si de grea.

Dar, este mai usor sa convoci sedinte de consiliu in ultima zi lucratoare din an si sa-ti ascunzi ineficacitatea in spatele unei conferinte de presa in care sa improsti cu noroi pe cei care critica anumite situatii de fapt.

In calitate de consilier local, am solicitat Primariei Campia Turzii in decursul lunii decembrie printr-o adresa, o situatie cu cererile de finantare de asistenta financiara nerambursabila, intocmite, depuse si acceptate la finantare in anul 2017. Dupa primirea raspunsului la adresa, voi reveni cu o detaliere a subiectului, pentru ca cetatenii din Campia Turzii sa afle cine sunt adevaratii vinovati de slaba accesare a  fondurilor europene in localitatea noastra.

 

Cu deosebita consideratie,

Adrian Mischian

consilier local PMP Campia Turzii

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS