Administraţie

Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, faza judeţeană

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean și cu Seminarul Teologic Ortodox Cluj, organizează o nouă ediţie a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 mai a.c., începând cu ora 10:00, la SeminarulTeologic Ortodox Cluj-Napoca situat în P-ța Avram Iancu, nr.18.
Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” este o întrecere educativă ce urmărește conștientizarea elevilor asupra valorilor civilizației populare româneşti, ediţia din acest an având ca temă „Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918”.
„E o inițiativă lăudabilă întrucât perpetuarea meșteșugurilor și a valorilor care ne definesc ca și națiune trebuie să constituie o preocupare permanentă a instituțiilor noastre culturale. În plus, acest an atât de important pentru noi, când celebrarăm 100 de ani de la Marea Unire, e o șansă în plus pentru a-i face pe tineri să conștientizeze importanta pe care obiceiurile tradiționale au avut-o în consolidarea patrimonialului nostru cultural” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
La eveniment vor participa cca. 100 de elevi proveniți din 26 de unități de învățământ din Cluj-Napoca şi din județ, în cadrul secțiunilor prelucrare lemn, pictură mobilier, pictură icoane pe sticlă, pictură naivă, podoabe din mărgele, ţesut, cusut, realizare costume populare, încondeiat ouă, împletituri, ceramică și măști, selecția fiind realizată de un juriu de specialitate.
Potrivit regulamentului, de la fiecare şcoală vor participa în cadrul Olimpiadei maxim 6 elevi, înscrişi la oricare din categoriile din cadrul atelierelor propuse. Totodată, elevii se vor prezenta în costum popular specific zonei etnografice pe care o reprezintă şi vor aduce cu ei câteva produse finite dar şi semifinite, pe care le vor termina de realizat pe loc, în faţa comisiei de jurizare.
Primii cinci elevi premiaţi, câştigători ai locurilor I, vor reprezenta judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, care se va desfăşura în finalul lunii iulie, la Muzeul ASTRA. Ceilalţi premianţi vor primi drept recompensă participarea gratuită în Tabăra de meşteşuguri „Tradiții clujene”, organizată de CJCPCT Cluj, în luna august, la Baza Crucii Roșii de pe Valea Ierii.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS