<
Actualitate

Eforturile administrației Lojigan în zadar. Înalta Curte de Casație și Justiție stabilește: Fenomenul „zombie”… la liber!

Este cunoscută implicarea primarului Dorin Nicolae Lojigan în problemele cetățenești și mai ales în problemele tinerilor din Câmpia Turzii, in special în ultimele săptămâni, când a încercat să stopeze acest „trend” în care tot mai mulți dintre tinerii din oraș sau din apropierea municipiului nostru, se droghează cu substanțe etnobotanice.

Fenomenul acesta în care tinerii din Câmpia Turzii se drogheaza nu este nou, însă parcă acum, când aceste droguri sunt legale, este mai greu de combătut. Și da, ați citit bine, SUNT LEGALE.

Deși administrația condusă de către Dorin Lojigan a organizat tot felul de activități de prevenire a consumului de droguri, seminarii, sesiuni, conferințe, sesiuni de informare a părinților, în colaborare cu Poliția municipiului Câmpia Turzii, SPAS Câmpia Turzii, CPECA Cluj etc. sentința ÎCCJ dă liber la consumul de etnobotanice.

Chiar dacă edilul a trimis o adresă în care cere sprijinul DIICOT pentru stoparea acestui fenomen care sperie cetățenii municipiului, se dovedește a fi în zadar.

Printr-o hotărâre pronunțată de completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în 12 septembrie, ÎCCJ a stabilit că procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu intră sub incidența Legii 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse succesibili de a avea efecte psihoactive.

Practic, Înalta Curte de Casație și Justiție dă liber la consum de etnobotanice.

Iar cel mai interesant aspect este că, ne mai fiind infracțiune, persoanei trebuie și să-i restitui substanțele etnobotanice, neexistând temei de confiscare a acestora.

Mai jos aveți adresa trimisă de Dorin Lojigan către DIICOT.

Către, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Teritorială Cluj

-În atenția procurorului șef serviciu, Florin Mihai MORNĂILĂ-

Domnule procuror șef serviciu,

În ultimul an, incidența tinerilor care consumă substanțe cu efect psihoactiv în municipiul Câmpia Turzii a crescut alarmant, dovadă stând articolele de presă, clipurile și fotografiile atașate prezentei adrese.

Ceea ce este și mai grav este faptul că tot mai mulți minori, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au devenit dependenți de aceste substanțe, astfel că nu trece aproape nici o zi fără ca în mediul online să nu apară fotografii sau filmări cu tineri care rămân, pur și simplu, inerți, din cauza substanțelor inhalate.

Totodată, nu se cunoaște substanța care este distribuită tinerilor, însă efectele ei sunt devastatoare, consumatorii devenind adevărați „zombie” la doar câteva secunde de la inhalarea fumului.

Cunoaștem faptul că această substanță se inhalează sub formă de țigări, iar rata alarmantă de creștere a cazurilor de consumatori reprezintă un motiv de îngrijorare atât în rândul cetățenilor, cât și în cel al reprezentanților administrației publice locale.

Am folosit sintagma „substanțe psihoactive” întrucât din informațiile culese atât de angajații Serviciului Public Local de Asistență Socială, cât și de cei ai Poliției Locale, rezultă că incidența tinerilor din municipiul nostru care consumă droguri este mică. Drogurile propriu-zise sunt cele descrie și precizate în legea nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, or la nivel de Câmpia Turzii se consumă combinații de substanțe necunoscute.

În cadrul programelor de prevenire derulăm activităţi în colaborare cu unităţile de învăţământ, instituţiile publice şi organizaţiile non-guvernamentale locale şi judeţene. Activităţile, cuprinse în Planul de Acţiune Local 2017-2020 pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog, se adresează copiilor, tinerilor, părinţilor şi diferitelor categorii de specialişti implicaţi în prevenţie şi intervenţie în consumul de droguri.

În anul 2018 s-au derulat următoarele:

– proiectul „Fii responsabil” iniţiat de către Primăria Municipiului Câmpia Turzii şi derulat în colaborare cu Poliţia Municipiului Câmpia Turzii şi voluntari, al cărui obiectiv general este creşterea gradului de responsabilizare a tuturor elevilor din clasele V-XII din municipiul Câmpia Turzii privind menţinerea sau adoptarea unor comportamente dezirabile, la nivel individual şi social, inclusiv prin creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare în vederea neînceperii/ameliorării consumului de droguri.

– sesiuni de informare antidrog derulate la clase şi întâlniri ale tinerilor cu foşti consumatori reabilitaţi, derulate de către specialiştii CPECA Cluj şi organizate de către Primăria Municipiului Câmpia Turzii

– informarea părinţilor privind rolul proactiv al familiei în prevenirea consumului de tutun, alcool, substanţe cu proprietăţi psihoactive şi droguri ilegale în rândul copiilor, cu participarea CPECA Cluj şi Primăria Municipiului Câmpia Turzii

– Conferinţa „Comunităţi responsabile în activitatea de prevenire a consumului de droguri”, la care au fost invitaţi specialişti de la nivel judeţean şi local implicaţi în activitatea de prevenire, intervenţie şi recuperare a consumului de droguri, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai instituţiilor, cultelor şi ONG-lor.

Totodată inclusiv reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Cluj au menționat în repetate rânduri că activitatea în domeniul prevenției consumului de droguri desfășurată de către Primăria Câmpia Turzii este printre cele mai intense, în rândul tuturor orașelor din județ.

Facem mențiunea că, din pricina dependențelor de substanțe cu efect psihoactiv, unii dintre tineri au început să comită infracțiuni de furt, pentru a face rost de banii necesari procurării substanțelor, fapte constatate de Poliția Municipiului Câmpia Turzii.

În acest context, am dori să ne transmiteți cum am putea să venim în sprijinul instituției dumneavoastră pentru ca împreună să punem STOP acestui fenomen social îngrijorător pentru cetățenii și administrația locală din Câmpia Turzii.

Cu stimă,

Dorin Nicolae LOJIGAN
Primarul Municipiului Câmpia Turzii

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS