<
Psihologie

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) la copii

Un diagnostic de PTSD semnifică faptul că un copilaș a trăit un eveniment care a implicat amenințări la adresa vieții/ integrității fizice, fie că este vorba despre propria persoană, fie că este martor la o astfel de întâmplare. Un copil care experiențiază un stresor traumatic va reacționa cu frică intensă, sentimente de neajutorare și groază. Exemple de astfel de evenimente includ abuzul sexual, fizic sau emoțional, crimele, pierderea unei persoane apropiate, accidentele de mașină, dezastrele naturale sau războaiele.

Atenție însă, nu toți copiii care trec printr-un eveniment traumatic vor dezvolta PTSD. Există factori de risc care determină unele grupuri să fie mai vulnerabile la astfel de evenimente. Au fost identificați 3 factori care cresc probabilitatea dezvoltării PTSD la copii: severitatea evenimentului trăit, reacția părinților la eveniment și proximitatea fizică față de eveniment.

Simptomele pot include:

retrăirea repetitivă evenimentului;
coșmaruri și probleme de somn;
„joacă post-traumatică” în care copiii repetă compulsiv teme ale evenimentului traumatic (de exemplu, preferința pentru jocurile video cu împușcături în urma unui atac armat la școală);
reconstituirea post-traumatică (în desene/verbalizări);
iritabilitate, lipsa emoțiilor pozitive;
evitarea situațiilor/persoanelor asociate cu evenimentul traumatic;
sentimentul că poate apărea oricând o amenințare.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS