Actualitate

Video. Portret de artist cu Felicia Răcean

Seria interviurilor cu artiştii locali continuă.
Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a o avea ca invitată pe cunoscuta artistă Felicia Răcean. Felicia este membru al Societății Culturale Filarmonia Turda, deasemenea este profeor la Şcoala Populară de Artă “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, secția externă Turda şi Câmpia Turzii.
Felicia pictează şi predă pictură, grafică şi artă decorativă. Dânsa pictează atât peisaje cât şi compoziții. Are lucrări de artă decorativă, broderie artistică, care sunt mai vechi, actualmente s-a axat mai mult pe pictură abstractă, compoziții care, spune artista, o reprezintă mai bine.


Felicia nu ştie de unde are pasiunea pentru artă și  pictură. În urmă cu mulți ani, atunci când a venit la Casa de Cultură din Turda, a avut ca sarcină de serviciu, universitatea populară, artele şi centru de radioficare, aşa că a fost în contact direct cu lumea artelor, a avut bucuria şi privilegiul de a fi alături de regretatul domn profesor Valer Suciu, care a coordonat şi la Casa de Cultură din Turda, cercul de arte plastic. Domnul Valer Suciu, în opinia Feliciei, ”a inspirat pe mulți dinte iubitorii de artă care mai târziu au devenit artişti. ”
Felicita pictează de câțiva ani buni, iar ca sursă de inspirație are cam tot ce este în jur, când i se pare ceva mai deosebit, se gândeşte că ar putea fi imortalizat, sau un ciclu cum a fost recent la Salină, în taberele de creație.


În opinia Feliciei, populația din Turda şi Câmpia Turzii, apreciază la adevărata valoare a artei, altfel nu s-ar înscrie atât de mulți cursanți la Școala populară de artă “Tudor Jarda”. În cadrul secției externe Turda şi Câmpia Turzii, sunt 60 de cursanți, iar dintre cei care termină nu se pierd în necunoscut, ci rămân în viața artistică şi sunt întroduși în Cercul Artis al Casei de Cultură din Turda. Astfel, ei sunt angrenați în continuare în circuitul de creație prin artă, acest lucru este îmbucurător şi este o oportunitate pentru ei, să nu termine doar şcoala şi pe urmă nimic, rămân în continuare colaboratori ai Casei de Cultură Turda prin Cercul Artis, participă la expoziții şi este un lucru foarte bun pentru proaspeții artişi.
Felicia a avut numeroase expoziții atât în țară cât şi în străinătate. În țară a avut acasă, la Turda, la Cluj, Brăila, Sinaia, în Bucureşti la Sala Dales, în ciclul de expoziții din cadrul ”Primăverii Culturale”, iar în străinătate în Serbia, Ungaria și Franța.


Feliciei îi place domeniul abstract, iar ca tehnică de lucru preferă acrilic şi ulei, cochetează mai nou si cu acrilicul pe alcool şi acrilicul pe răşină, sunt mai pretențioase, mai greu de lucrat, dar şi mai spectaculoase, și de asemenea, vitraliile pe sticlă.
Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă dorim, din suflet, mult succes în continuare!

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS