Interviu

10… cu Adrian Soporan. Interviu cu Rotar Cozmin, șeful Poliției Locale din Muncipiul Câmpia Turzii/video

Familist convins, căsătorit și tată de băiat, Cozmin Rotar are o experiență mare în cadrul M.A.I. Din 1992 se află în sistem, fiind absolvent al școlii de subofițeri de la Câmpina, iar din 2010 este cel care coordonează Poliția Locală din Câmpia Turzii.

A fost un interviu din care am aflat multe lucruri interesante.

 

Vă redăm mai jos interviul în întregime:

 

  1. Adrian Soporan: Care este rolul lui Cozmin Rotar în Poliția Locală?

Cozmin Rotar: Rolul unei șef de instituție este unul foarte important. În primul rând pentru ducerea la îndeplinire și realizare a  tuturor obiectivelor pe care și le stabilește instituția respectivă și în acest sens trebuie creată o echipă care să funcționeze pe bază de colegialitate sau să se înțeleagă ca o familie. În acest sens, cel puțin de când am început să ocupăm posturile din cadrul poliției locale, cu personal am încercat să transmit din experiența pe care am acumulat-o de-a lungul timpului în poliția națională. Am lucrat la poliția națională o perioadă de 12 ani, din 1992 când am absolvit cursurile școlii de subofițeri de poliție de la Câmpina, am activat ca și agent de ordine și pot să spun că am început chiar de jos munca și am parcurs toate etapele din carieră, până în anul 2000 când am ajuns să fiu coordonator compartiment sisteme de pază din cadrul Primăriei municipiului Câmpia Turzii. Fapt care a dus la acumularea unei experiențe în domeniu și încerc să transmit colegilor pe care îi avem la Poliția Locală din experiența mea.

 

  1. A.S: Detaliați istoricul serviciului public Poliția Locală

C.R: Poliția locală a fost înființată în baza legii 155/2010. De fapt poliția locală provine din rândul gardienilor publici. La început au fost gardienii publici, ca structură de ordine și siguranță publică, după această perioadă a fost înființată poliția comunitară care a preluat personalul din cadrul gardienilor publici și a funcționat o perioadă nu foarte lungă de timp, până în anul 2010 când a fost înființată poliția locală și prin transformarea poliției comunitare în poliție locală a fost preluat și personalul din cadrul acestei instituții cu susținerea unor examene pentru accederea în cadrul poliției locale cu specificația că erau doar persoane care aveau pregătirea necesară, în sensul că trebuiau să aibă diploma de bac obligatoriu. Polițistul local este funcționar public care are autoritate publică, tocmai din această cauză trebuie să aibă pregătirea necesară pentru a desfășura astfel de activități

 

  1. A.S: Cum privesc cetățenii rolul Poliției Locale?

C.R: Părerile cetățenilor sunt împărțite, dar nu în mod egal. Sunt cetățeani care sunt de bună credință și respectă întocmai prevederile legale și nu au nicio problemă în a intra în contact cu autoritatea publică. Din partea acestor  cetățeni, parerea lor este una bună referitor la activitatea poliției locale și a poliției naționale și a tuturor structurilor care sunt investite ca și autoritate publică și au ca obiectiv menținerea ordinii şi disciplinei la nivelul municipiului. Sunt în schimb și cetățeni care, ori nu se informează suficient despre activitatea polițistilor în general, ori citesc doar anumite articole din mass-media care de multe ori nu sunt tocmai reale sau nu sunt bine documentate. Atunci în permanență vor fi persoane care au o părere proastă despre poliția locală, poliția națională având în vedere că totul este un organ care aplică niște sancțiuni. Astfel de persoane le-aș invita cu drag la niște discuții să le putem explica și chiar o să dezvoltam pe parcursul anului o activitate de voluntariat la Poliția locală din Câmpia Turzii, după ce vom întocmi toate documentele necesare și aici mă refer la regulament, condiții de a putea face această activitate, o să invit pe cei care nu au suficiente informații despre activitatea Poliției Locale să se înscrie și să participe împreună cu noi la asigurarea măsurilor de siguranță publică, ca să vadă pe viu ce înseamnă munca de polițist.

 

  1. A.S: Care sunt atribuțiile Poliției Locale?

C.R: Atribuțiile Poliției Locale sunt conferite prin legea 155 de înființare a Poliției Locale și se structurează pe mai multe domenii.

– Control comercial

– Protecția mediului

– Ordine și liniște publică

– Circulație pe drumurile publice

– Disciplina în construcții

– Evidenta populației

– Activitatea de dispecerat

Activitatea de dispecerat nu a funcționat datorită faptului că nu am avut persoană angajată pe acest post, dar din momentul în care am început să desfășurăm activitatea în teren, era necesară înființarea unui dispecerat al Poliției Locale și oferirea posibilității cetățenilor să poată să intre în contact cu poliția locală într-un timp foarte scurt și profesionist.

 

  1. A.S: Care este situația posturilor Poliției Locale?

C.R: Organigrama serviciului public de poliție locală prevede un număr de 26 de posturi din care unul este șef de serviciu iar restul de 25 sunt polițiști locali fără a avea funcții de conducere în cadrul Poliției Locale. La momentul actual este ocupată structura de control comercial cu două persoane, structura de protecția mediului o persoană, structura de evidența populației care se ocupă de punerea în executare a mandatelor de efectuare a muncii în folosul comunității, relația cu instanțele de judecată plus evidența acestor mandate, procesele verbale care vin de la alte instituții.

Postul pentru disciplina în construcții momentan este vacant, pentru că este în structura de amenajare în teritoriu și urbanism din cadrul primăriei municipiului Câmpia Turzii care are astfel de atribuții, în ideea de autorizații și control al construcțiilor care se fac ilegal pe raza municipiului. În momentul în care postul din cadrul structurii disciplină în construcții va fi ocupat de o  persoană specializată pe domeniul respectiv, vom avea și atribuții de control în ceea ce privește construcțiile, conform legii 50.

Mai sunt ocupate posturile de agenți de ordine publică și circulație pe drumurile publice, având un număr destul de redus de personal în acest domeniu, fișa postului a polițiștilor locali prevede și atribuții de ordine publică și atribuții de circulație pe drumurile publice. La atribuțiile de circulație pe drumurile publice în sensul că nu pot aplica sancțiuni în codul rutier. Sunt delimitate foarte clar cu privire la oprire, acces în zonă interzisă, accesul cu masă maxim motorizată mai mare decât limita stabilită pentru drumurile respective. Au dreptul să oprească mașina (sunt tot felul de discuții că poliția locală nu are dreptul să oprească mașina, dar are dreptul să oprească mașini doar pentru aplicarea sancțiunilor prevăzute strict de lege).

 

  1. A.S: Care sunt recomandările pentru cetățeni?

C.R: Recomandarea mea pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii este să aibă încredere în Poliția Locală pentru că Poliția Locală nu trebuie văzută ca un organ de repercursiune. Poliția Locală s-a înființat și are ca obiectiv sprijinirea cetățenilor și crearea unui climat de siguranță în municipiul Câmpia Turzii. Cu orice ocazie constată sau văd că se întâmplă lucruri care nu fac bine cetățenilor din municipiu, să ne sesizeze, să ne aducă la cunoștință, chiar îi rog să apeleze cu încredere la serviciile pe care le oferim noi.

 

  1. A.S: Ce activități s-au desfășurat până în prezent?

C.R: Începând cu luna iunie 2017, domnul primar a fost de acord să încadrăm personal la posturile de la Poliția Locală, până atunci toate activitățile le-am desfășurat de unul singur. Din iunie 2017, s-au organizat 5 concursuri de admitere, reușind să ocupăm 15 locuri de agenți de ordine și siguranță publică și circulație pe drumurile publice. Concursurile au fost destul de exigente și au reușit să acceadă în cadrul Poliției Locale persoane bine pregătite pe care urmează să le trimitem la cursuri de perfecționare, pe o perioadă de trei luni, aceasta fiind o condiție obligatorie ca în termen de un an să urmeze aceste cursuri.

Prima activitate pe care a desfășurat-o Poliția Locală a fost cu ocazia Zilelor Municipiului Câmpia Turzii când s-a asigurat ordinea și liniștea publică. De asemenea avem o colaborare foarte bună cu colegii de la poliția municipală și în baza unui protocol încheiat cu IPJ Cluj efectuăm patrule mixte împreună cu agenți de la poliția națională.

Reușim astfel să sporim numărul de patrule, pentru că la poliția națională numărul de personal a fost foarte redus. Acum reușim să facem 3, 4 patrule mixte pe schimb și contează foarte mult pentru siguranța cetățenilor, această colaborare pe care o avem cu poliția națională

 

  1. A.S: Care este relaționarea cu aparatul de specialitate al Primarului?

C.R: Poliția locală este înființată ca serviciu în cadrul aparatului de specialitate al primarului și ca atribuții avem și asigurarea protecției personalului din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, în rezolvarea problemelor pe care le au în teren. Astfel am avut ocazia să lucrez cu toate serviciile din cadrul aparatului de specialitate al primarului, relația este foarte bună cu colegii. Există relații de colegialitate, sprijin profesional și în unele cazuri chiar de prietenie.

 

  1. A.S: Care este numărul de telefon al Poliției Locale? Întrebarea cetățeanului

C.R: Noi fiind un serviciu în cadrul aparatului de specialitate al primarului, neavând până la momentul de față un sediu, am funcționat inițial în cadrul Primăriei, unde există numărul de telefon al primăriei 0264-368001/368002 care era singurul număr de telefon la care putem fi apelați. În momentul în care am făcut angajările pe posturi, am primit și acest spațiu unde își desfășoară activitatea Poliția Locală, am făcut toate demersurile necesare pentru instalarea unei linii telefonice. În momentul în care ne-am mutat în noul sediu, am efectuat toate procedurile în vederea achiziționării unei linii telefonice, cu o societate în domeniu. Am semnat în acest sens un contract în luna decembrie, iar acum așteptăm punerea în funcțiune a aparaturii necesare. Am achiziționat și o stație de emisie-recepție plus stații mici de comunicare cu agenții din teren, iar în această clădire va funcționa dispeceratul Poliției Locale, care va avea un număr de telefon format din patru cifre. Acest număr l-am solicitat pentru a fi foarte ușor de reținut. La momentul acesta poliția locală poate fi apelată 24 de ore din 24 la numărul de telefon al primăriei.

Iar cel mai important lucru este că Poliția Locală poate fi apelată și la telefonul poliției municipale, 0264-368222, care coordonează și echipajele noastre de Poliție Locală până la momentul în care vom finaliza înființarea dispeceratului

 

10.A.S: Care este mesajul pentru cetățenii din Câmpia Turzii?

C.R: Încerc să transmit agenților de poliție locală pe care îi avem în efectiv din experiența pe care am acumulat-o de-a lungul anilor și sper ca aceștia să pună în aplicare ceea ce le transmit eu. Tot timpul le transmit agenților să aibă grijă la ținuta pe care o au, la modul în care se exprimă, în contact cu cetățenii să prezinte și puțină autoritate dar să nu creeze disconfort și, cu toată încrederea, le spun să apeleze la noi. Dacă consideră că au fost lezați într-un fel de către un agent de Poliție Locală, chiar le stau la dispoziție tuturor persoanelor care au astfel de probleme și o să încerc să le explic, dacă este cazul.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS