Interviu

Video. Interviu Nelu Mihăşan

În anul Centenarului Marii Unirii, am considerat că este de bun augur să intervievăm un om supus tradiției, un om care și-a pus amprenta asupra jocului și folclorului românesc și a fost ambasadorul Municipiului Câmpia Turzii prin toate marile orase ale lumii! Naționalist convins, crezul lui fiind cântecul și jocul popular, mai jos vă facem cunoscută povestea de viață a maestrului coregraf al ansamblului Mugurelul din Câmpia Turzii, Nelu Mihășan.

1.Adrian Soporan : Să ne povestiți câteva lucruri din viața dumneavoastră.

Nelu Mihășan: M-am născut la 24 decembrie 1953 la Turda, sunt căsătorit, am un băiat, Cătălin, care oarecum mi-a urmat drumul și calea. Am ajuns la școala profesională și de acolo am intrat în marea familie a folclorului romanesc, adică am fost cooptat în echipa de dansuri a școlii profesionale, avându-l ca instructor pe maestrul Dragomir. Am activat în ansamblul Doina Arieșului, unde l-am avut ca mentor și instructor pe Emil Udrea. Țin să-i mulțumesc pe această cale, pentru că el fiind instructor coregraf profesionist la asamblul din Baia Mare, am avut șansa să învăţ mai multe dansuri populare din diferite zone ale țării. După ce am ajuns coregraf  la ansamblul Arieșul, fiind și dansator și coregraf, am încercat, după ce am acumulat experiență, să-mi fac altă coregrafie, alte mișcări, alte aranjamente scenice. Muncind înveți mult mai multe. În anul 1982 am înființat ansamblul de copii și tineret Mugurelul, de care mă leagă multe amintiri și pot spune că este a doua familie. Pentru că de aici am început să cresc copii, pepiniera andamblului Mugurului fiind școala gimnaziala nr.1 cu care am avut mari satisfacții în acest domeniu.

2.A.S: Cum au fost coregrafii dumneavoastră?

N.M.: Unde nu există disciplină, respect reciproc și muncă, nu există performanță! Și coregrafii cu care am lucrat de-a lungul anilor au fost foarte meticuloși în tot ceea ce au făcut. Am avut, spre bucuria mea, în ansamblu, tineri foarte talentați, majoritatea fiind de la țară, care au venit cu o educație aleasă și datorită lor am păstrat cu sfințenie tot ce înseamnă contextul și jocul popular din Câmpia Transilvaniei.

3.A.S: Mai sunt copii dornici să învețe tradiția și  jocul popular?

N.M.: Dacă acum 20 de ani, la preselecțiile efectuate aveam 100-150 de copii, acum ca să pot să formez o trupă de dansuri, nu prea am cu cine! Din 6 clase de clasa a IX-a, s-au înscris două fete și doi băieți. “Eu nu mă înscriu că numai țăranii joacă”, spunea o fetișcană. Am impresia că aici este vorba de educația din familie și cu părere de rău… școala. Pe vremuri, poate și timpurile au fost mai drastice, dar fiecare școală avea corul ei, ansamblurile ei, formație de muzică ușoară.

4.A.S: Câți copii v-au trecut prin mână?

N.M.: Spre bucuria mea, aproape 800 de copii, din care majoritatea au făcut performanță! La anasamblul Mugurelul nu venim să învățăm  “mi-am pierdut eu batistuţa”, ci venim și învățam mai multe genuri de dans popular, din mai multe zone ale țării. Țin minte că am fost la Istambul și am mers cu trenul și ne trebuiau carnetele de elev ale copiilor. Am rămas impresionat de notele de 10 ale elevilor.

Copiii care jucau în ansamblul Mugurelul erau copii de nota 10. La mine au rezistat doar copiii care au avut o educație mai aparte, copiii care învățau foarte bine la școală. În afară de folclor, eu ii învăț și altceva pe copii!

5.A.S: Care sunt artiștii de azi, copiii de ieri?

N.M.; Pot spune de cea mai mare artistă a României, Andra! Rampa de lansare pe micile eecrane, în lumea aceasta a televiziunii a Andrei, a fost la festivalul de folclor de la Târgoviște unde a câștigat locul 1, prin melodia “Frunză verde de cireş”, textul și linia melodică îmi aparțin.

De asemena Aurora Dan, cumnata Andrei, sau cum o stim cu toți, Lala, a fost pe mâna mea. Andra a încercat să danseze, dar a preocupat-o mai mult cântatul. Era o fată cuminte, conștiincioasă. M-am întâlnit cu ea la un festival și când m-a văzut mi-a sărit în brațe și le-a spus fetelor din formație, “dacă îl aveați instructor pe d-nul Mihașan, jar mâncați “. Andra este de o modestie incredibilă și este o fată care nu a uitat de unde a plecat!

6.A.S: Câte tări ați vizitat și care a fost țara care v-a intrat la suflet?

N.M.: Am fost în foarte multe tări, o să vă enumăr câteva dintre ele: Franța, Italia, Portugalia, Germania, Polonia, Serbia, Ungaria, Ucraina, Turcia, etc. Și vă spun cu toată sinceritatea că în sufletul meu și al dansatorilor ansamblului Mugurelul, a rămas Turcia, pentru că nu am fost tratați nicăieri ca în Turcia. Am avut privilegiul, după festivalul Cerbul de Aur de la Brașov, să primim invitație de la televiziunea națională turcă, TRT, care organiza împreună cu președinția statului turc, cel mai mare festival de folclor din lume dedicat copiilor. Timp de 28 de ani ansamblul Mugurelul a fost ambasadorul municipiului Câmpia Turzii și ambasadorul

României. La acest festival participau în fiecare an în jur la 80 de țări din toată lumea. Ca în fiecare an și anul acesta la 1 August plecăm cu anslamblul Mugurelul în Turcia la festivalul internațional de folclor.

7.A.S: Ne povestiți o întâmplate care a rămas în sufletul d-voastră?

N.M.: Eram în recepție la președinția Turciei, pentru că fiecare delegație care participa la acest festival, era întâmpinată de președintele Turciei. Delegația era formată din conducatorul de grup, un copil din grup și copilul turc unde erau cazați copiii români. Obiceiurile la turci erau respectate cu sfințenie. La persoanele mai în vârstă li se săruta mâna și se punea pe frunte!

Raul Pașca era copilul din grupul nostru și  a fost instruit de familia care l-a găzduit cum să procedeze când merge la recepție cu președintele. Când am ajuns în fața faptului împlinit, când Raul a dat mâna cu președintele, a dat să îi pupe mâna și să i-o pună pe frunte. Președintele, însă și-a tras mâna, a doua oară, Raul iarăși a luat mâna președintelui să o pupe, președintele iarăși și-a tras mâna și a treia oară, presedintele l-a prins pe Raul în brațe și l-a ridicat în sus. Și faza aceasta a rămas în istoria acelui festival și cu secvența acesta începea festivalul și cu asta se și termina.

8.A.S: Care a fost colaborarea cu directorii Casei de Cultură și cu primarii municipiului Câmpia Turzii?

N.M.: Am lucrat cu cel puțin 8 directori de Casă de Cultură din Câmpia Turzii. Fiecare a fost cu bune și cu mai puțin bune, dar eu am avut tot timpul mersul meu. Referitor la politică, eu am o singură politică, folclorul românesc. Toți primarii au sprijinit anslamblul Mugurelul și vă spun și de ce. Ansamblu Mugurelul a avut performanțe. Vă dau un mic exemplu. După un turneu în Bucovina de Nord, în Ucraina, întro localitate în care viețuiesc români, am primit un fax de la președinția României, președinte era Emil Constantinescu, care era dornic să ne cunoască. În preajma sărbătorilor de iarnă, ne-a pus la dispoziție un autocar și ne-a așteptat la

colindat la Palatul Cotroceni. Vorbim de perfomanțe. Chiar recent, Facultatea de Litere și Culturi Internaționale din Arizona (SUA), ne-a invitat să participăm la un eveniment și să predăm pași de dansuri populare din toate zonele țării. Am primit foarte multe scrisori de felicitare din partea miniștrilor, din partea directorilor de televiziuni.

9.A.S: Câte premii ati câștigat cu ansamblul Mugurelul?

N.M.: Acum vreo trei ani, am organizat un simpozion la muzeul “Prima Școală Românească” și până atunci nu am fost interesat să număr diplomele și trofeele, dar expunându-le, inevitabil le-am numărat. De-a lungul anilor am dobândit 260 de diplome din care 6 diplome sunt locul doi, restul de 254 doar locul 1 si trofeul festivalului. Trofee sunt în jur de 150 pentru că o parte din trofee le-am dat domnului profesor Gelu Furdui, directorul de la Radio Cluj, care și-a făcut un mic muzeu la el în satul natal și a zis că vrea să aibă un colțișor cu Ansamblul

Mugurelul, pentru că dânsul ne-a însoțit în foarte multe turnee în străinătate de unde făcea transmisiuni directe de la Radio Cluj. Am avut privilegiul și onoarea de a lucra cu mari redactori de folclor din televiziuniunea romană și îmi permit să dau niște nume, Mărioara Murărescu, Elize Stan, doamna Florentina Satmari care este nașa acestui ansamblu, pentru că dânsa ne-a promovat foarte mult.

10.A.S: Mesajul pentru cei care doresc să facă parte din ansamblul folcloric Mugurelul?

N.M.: Singurul lucru pe care nu ni-l poate lua nimeni niciodată, este cântecul și jocul popular. Bineînțeles că s-au schimbat vremurile, dar un popor care nu își ține de muzică, tradiție, cultură și de dansurile lui, este un popor mort! În Turcia folclorul este obligatoriu din clasa I până în clasa a VIII-a. Eu în fiecare an fac preselecții la fiecare dintre școlile din Câmpia Turzii, vă aștept cu mult drag, să aveți încredere în ansamblul Mugurelul și să știți că ansamblul Mugurelul poartă cu cinste Câmpia Turzii peste tot în lumea aceasta!

video:

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.