<
Artă / Cultură

Cine este omul cu care a renăscut teatrul din Turda?/video

În cadrul rubricii “10… cu Adrian Soporan”, directorul teatrului Aureliu Manea din Turda, Cătălin Grigoraș a acceptat să ofere un interviu pentru Ziarul 21. Alegerea intervievatului cu numărul 10, în persoana lui Cătălin Grigoraș, nu este întâmplătoare, ci se datorează faptului că din punct de vedere cultural acest artist a pus Turda pe harta culturii naționale și chiar internaționale, prin organizarea Festivalului Internațional de Teatru de la Turda, un festival la care mulți dintre noi nu ne-am permis să visăm, dar uite că datorită lui Cătălin Grigoraș am ajuns să-l trăim chiar la Turda.

Un director de teatru tânăr, un director de teatru modern, un director de teatru care face teatru nu “joacă teatru”. Povestea unui om care a terminat Academia Militară dar a ajuns să facă teatru este una fabulosă, iar rezultatele pe măsură. Cum a ajuns Cătălin Grigoraș să facă teatru? Aflăm acum:

Reporter: Care au fost începuturile ca actor?

Cătălin Grigoraș: Foarte frumos. La început eram la Academia Militară pentru că înainte să fac teatru, am făcut Academia Militară, deși este greu de crezut, dar așa a fost. Am terminat Academia Militară, am lucrat ca și ofițer. Îmi aduc aminte că am luat prima dată contact cu festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde a fost o lume fascinantă, mă fascina lumea aceea. Primele mele începuturi în teatru au fost în fel următor: fugeam de la Academie, săream gardul, fără să primesc învoire și mergeam la niște cursuri de teatru în oraș, cu un profesor contemporan cu Toma Caragiu, profesorul Paul Mocanu. El oarecum mi-a trasat primii pași, după care am avut șansa, după ce am renunțat la armată și am început cariera de actor, am avut marea șansă să-l întâlnesc pe Marian Râlea, magicianul de la Abracadabra, el mi-a fost profesor îndrumător și cam el și-a pus cel mai tare amprenta asupra evoluției mele.

Emoții am avut pentru că nu știam, veneam din altă lume. Totul era nou pentru mine, obișnuit fiind cu viața cazonă, cu rigurozitatea, ceea ce nu este foarte rău,  pentru că un actor trebuie să fie foarte, foarte disciplinat și eu am înțeles după aceea cât de mult a contat pentru mine ca rezistență fizică, psihică acea întâlnire cu armata.

Nu poți în culise să-ți arunci lucrurile, pentru că vin alți colegi care și ei trebuie să își ia lucrurile lor, iar dacă e un haos în culise nu poți să funcționezi.

Eram obișnuit cu un anumit stil de gândire decât în teatru, dar la teatru e posibil orice.

 

Reporter: Te-ai fi gândit vreodată că o să ajungi în partea actoriei?

Cătălin Grigoraș: Niciodată, pentru că era tradiție în familia mea domeniul armatei și în liceu și în generală eram foarte bun la matematică, totul era foarte strict, foarte riguros, era exact. Tocmai de aceea am și îmbrățișat cariera militară,  doar că în momentul în care m-am întâlnit cu teatrul, mi-am dat seama că teatrul mi-a schimbat viața. Mă bucur foarte mult că s-a întâmplat asta și toată experiența de viață acumulată îmi folosește acum.

Întregul interviu pe care Cătălin Grigoraș l-a acordat pentru Ziarul 21 îl puteți găsi de luni, 19 martie, la toate punctele de difuzare a presei.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS