Psihologie

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: Copiii și animalele de companie

Animalele de companie pot să joace un rol important în dezvoltarea copiilor, rezultatele cercetărilor efectuate până în prezent sugerând că, cel puțin în ceea ce privește anumite aspecte, deținerea unui animal de companie este foarte benefică pentru copii.

Spre exemplu, a fost demonstrat faptul că responsivitatea pozitivă a animalelor de companie întărește conceptele de sine ale copiilor. O legătură puternică între animalul de companie și un copil îl determină pe acesta din urmă să fie mai empatic și să aibă competențe sociale mai crescute, fiind mai prosocial decât un copil care nu deține un animal de companie. În plus, un animăluț va crește autonomia și stima de sine. Atunci când mângâiem o „pufoșenie”, nivelul de stres și anxietatea pe care le resimțim se reduc considerabil.

Deținerea unui animal de companie îmbunătățește, de asemenea, climatul familial. Copiii în casa cărora există care au un câine sau o pisică raportează relații familiale mai bune și mai multe activități de petrecere a timpului liber împreună cu ceilalți membrii ai familiei, care întăresc legăturile dintre aceștia.

Există beneficii și la nivelul sănătății fizice: un animal de companie crește probabilitatea întăririi sistemului imunitar. De asemenea, însă în special pentru căței, există o creștere a nivelului de activitate fizică determinat de plimbările zilnice ale animăluțului, reducând riscul de a dezvolta obezitate.

Așadar, luați în considerare toate aceste beneficii pe care animalele de companie le au atunci când copilul dumneavoastră își exprimă dorința de a avea un câine, o pisică, un hamster sau orice alt animal de companie. Nu vă limitați la argumente de tipul „Va face mizerie!, „Ne costă bani! sau „Cine o să se ocupe de el?”, ci priviți-o ca pe o oportunitate de a vă învăța copilul cum să fie responsabil.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS