<
Psihologie

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: Cum ne comportăm cu persoanele care au o tulburare de personalitate antisocială?

Adesea, întâlnim concepția greșită că o persoană mai retrasă, care nu vorbește la fel de mult și preferă să evite contactul cu alte persoane este „antisocială”, doar pentru că nu se angajează în situații sociale. Tulburarea de personalitate antisocială este mai mult decât atât, manifestându-se printr-o serie de comportamente care relevă o aversiune totală față de regulile vieții în societate.

Conform Asociației Americane de Psihiatrie (APA), persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială tind să fie „manipulative, schimbătoare, perturbatoare și se angajează, adesea, în comportamente impulsive și agresive”. Având în vedere aceste aspecte, ne putem da seama că o interacțiunile cu o persoană care are tulburarea de personalitate antisocială pot să fie dificile – deci, ce putem face?

Încercăm să le recunoaștem simptomele

Încalcă drepturile persoanelor cu care interacționează? Spre exemplu, persoana poate să manifeste o insensibilitate totală la faptul că v-a rănit fizic, mental sau emoțional.
Se angajează în altercații fizice/verbale frecvente?
Are comportamente iresponsabile? Persoana poate să aibă dificultăți în a își menține angajamentele pe termen lung, cum ar fi menținerea unui loc de muncă.
Are dificultăți în a recunoaște potențialele consecințe ale acțiunilor sale?

Personalitățile antisociale se disting prin faptul că se angajează în comportamente de risc care pun în pericol siguranța proprie și a celor din jur (ex. consum excesiv de alcool/droguri, condusul cu viteză foarte mare etc.)

Apelați la ajutorul unui specialist

S-ar putea să întâmpinați dificultăți în a convinge o persoană cu tulburare de personalitate antisocială să apeleze la o persoană specializată, însă acest pas este foarte important. Psihoterapia s-a dovedit a fi o formă eficientă de tratament pentru cazurile de acest tip.

Acceptați-i

Oferiți-le suport și rămâneți optimiști. Acceptați-i ca și persoană, dar stabiliți limite clare în ceea ce privește comportamentele lor. Comportamentele antisociale nu trebuie acceptate, iar acestea pot fi prevenite dacă există suport, încredere și înțelegerea că tulburarea poate fi moștenită genetic, nefiind o alegere personală.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS