<
Psihologie

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: Tratamentul depresiei la copii și adolescenți

Este important să știm că tratamentul depresiei, în general, depinde de simptomele și de trăsăturile individuale ale fiecărei persoane. S-ar putea ca unele metode terapeutice să funcționeze pentru anumiți oameni, însă nu și pentru alții. Conform ChildMind Institute, în general, tratamentul pentru copii și adolescenți presupune psihoterapie, combinată cu medicație specifică (în cazul depresiilor mai severe sau atunci când doar terapia nu dă rezultate).

Un tip de terapie care s-a dovedit eficient în tratarea depresiei este terapia cognitiv-comportamentală. Scopul terapiei este de a oferi copiilor și adolescenților abilitățile necesare pentru a face față simptomelor cu care se confruntă (de exemplu, cu starea depresivă sau cu gândurile disfuncționale precum „Întotdeauna mă voi simți neajutorat”). Una din cunoștințele centrale pe care clienții o dobândesc este ideea conform căreia gândurile, comportamentele și emoțiile sunt interconectate, iar modificarea uneia dintre ele le poate schimba pe toate trei. Spre exemplu, prin tehnica activării comportamentale copiii și adolescenții sunt încurajați să se angajeze în diferite activități și să observe efectele pe care le au asupra stării lor de spirit.

 

Dacă este nevoie ca terapia să fie însoțită de medicație, părinții trebuie să ia în considerare faptul că antidepresivele nu oferă dependență. În plus, tratamentul cu medicamente (doza, potențialele efecte secundare și rezultatele) este atent monitorizat de către clinician, care va interveni dacă este nevoie. Îmbunătățirile în starea copilului se vor observa în timp, efectele fiind cel mai vizibile după 6 săptămâni de medicație.

Nu în ultimul rând, implicarea familială în tratamentul depresiei la copii și adolescenți este esențială. Terapeutul va ajuta părinții să construiască interacțiuni pozitive cu copilul și va oferi suport familiei. Părinții învață competențele odată cu copiii și îi susțin în practicarea lor în afara orelor de terapie, în activitățile de zi cu zi.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS