<
Tenis

Bogdan Cosmin Pop, preşedinte Asociaţia Olimpia Turda: „Nu avem susţinerea financiară necesară pentru a face performanţă în tenisul de masă”

 Tenisul de masă sau ping-pong-ul este o formă de mişcare şi relaxare mult îndrăgită şi este considerat cel mai bun sport pentru corp şi minte. Deşi mulţi iubesc şi practică acest sport, activitatea lor a rămas, de multe ori,  într-un con de umbră.

Ziarul 21 a stat de vorbă cu profesorul şi antrenorul Bogdan Cosmin Pop, un om dedicat şi pasionat de meseria sa şi care a obţinut rezultate notabile atât în tenisul de masă, cât şi cu elevii de la Liceul Teoretic”Liviu Rebreanu” Turda, ultimul fiind locul 3 pe ţară la rugby.

Despre activitatea Asociaţiei Olimpia Turda, despre viitorul tenisului de masă la Turda, dar şi despre obstacole şi neajunsuri, citiţi în interviul care urmează:

 

Denisa Mărginean: Cosmin, spune-ne de ce ai ales tenisul de masă şi nu alt sport?

Cosmin Pop: Am ales acest sport pentru că este un sport în care  trebuie să foloseşti atât partea fizică, cât şi cea intelectuală. Este un sport foarte solicitant fizic dacă doreşti să obții rezultate bune, deşi multă lume nu realizează asta până nu începe serios să joace tenis de masă. De asemenea, trebuie să gândeşti mereu pe parcursul meciurilor şi a turneelor, să iei cele mai bune decizii, să te adaptezi la fiecare meci în funcţie de adversar (apărător, atacant, dreptaci, stângaci,etc). În meciuri trebuie să iei decizii foarte rapid, în fracţiuni de secundă, tenisul de masă fiind un sport de mare viteză.

 

D.M: Cum a luat naștere Asociația Olimpia?

C.P: Asociaţia Olimpia este un ONG şi a luat naştere în urma unor discuţii cu alţi pasionaţi de tenis de masă din Turda. Ne-am gândit că dacă eu sunt încă jucător activ în campionatul naţional al României pentru echipa din Luduş şi am carnet de antrenor de tenis de masă, fiind şi profesor de sport la Liceul Teoretic”Liviu Rebreanu” Turda, să încercăm să ajutăm şi alţi tineri pasionaţi de acest sport.

 

D.M: Care sunt obiectivele voastre pe termen lung?

C.P: Ca şi obiective pe termen lung, eu îmi doresc  să atragem cât mai mulţi pasionaţi spre acest sport minunat şi să afiliem clubul la Federaţia Română de Tenis de Masă şi să participăm în campionatul naţional cu o echipă din Turda. Dacă suntem turdeni, de ce să jucăm pentru alte echipe? Ideal ar fi, dacă se înfiinţează un CSM la Turda să se introducă şi tenis de masă în cadrul Clubului Municipal.

 

D.M: Se poate face performanţă în România în această ramură sportivă?

C.P: Bineînţeles că se poate face performanţă în România. Dacă ne uităm în spate, România a avut mereu campioni mari la tenis de masă. Angelica Rozeanu, Farkas Paneth, Otilia Badescu şi lista poate continua. În prezent avem jucători foarte buni la nivel internaţional: Adi Crişan, Ovidiu Ionescu, Elizabeta Samara, Daniela Dodean însă şi juniori de mare valoare.

 

D.M: Dar la Turda?

C.P: Eu spun că se poate face performanţă şi la Turda, însă totul ţine de susţinerea financiară. În ţară sunt centre de tenis de masă foarte bune la Bistriţa, Slatina, Constanţa. În 2016 România a devenit Campioană Mondială la tenis de masă dublu feminin junioare.

Sper că datorită rezultatelor obţinute, competiţiilor organizate de noi şi faptul că ne facem treaba cu bani foarte puţini, să intrăm în atenţia domnului primar Cristian Matei şi să introducă disciplina tenis de masă în cadrul unui CSM la Turda. Acum cred că se poate face acest lucru mult mai uşor datorită noii legi care permite ca până  la 5% din bugetul local să meargă spre sport şi CSM-uri.

 

D.M: Aveți la Turda condițiile necesare pentru a vă desfășura activitatea şi pentru a obține rezultate?

C.P: Condiţii ar fi. Problema sunt banii. Nu avem susţinerea financiară necesară pentru a face performanţă deşi nu e vorba de o sumă mare faţă de alte sporturi cum sunt handbalul sau fotbalul. Pentru a ne dezvolta avem nevoie de mai multe mese de tenis profesionale şi eventual o altă locaţie de antrenament. Mie, în prezent, mi se pare un paradox faptul că fiind profesor la Liceul Rebreanu sunt obligat de conducere să plătesc chirie ca să folosesc sala de sport de două ori pe săptămână. Pentru a face performanţă trebuie să avem acces la sală zilnic 4-5 ore.

 

D.M: Daca ai avea posibilitatea, pe cine ai provoca la un meci?

C.P: Nu doresc să fac provocări, însă aş dori să îl invit pe domnul primar Cristian Matei la antrenamentele pe care le desfăşurăm în zilele de marţi şi joi între 18.30-20.30 la sala de sport de la Liceul Rebreanu. Ne-ar bucura mult prezenţa dânsului.

 

D.M: Ce sfaturi ai pentru cei care vor să se apuce de acest sport?

C.P: Sfatul meu este să fie serioşi, să muncească dacă îşi doresc performanţe şi să descopere bucuria jocului de tenis de masă, plăcerea de a face sport, de a face mişcare. Tinerii trebuie atraşi spre sport şi nu numai ei, oamenii în general. „Mens sana in corpore sano”!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS