Psihologie

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: Doliul la copii


Familia nu trebuie să ascundă moartea și să mintă copilul că nu s-a întâmplat nimic. Această abordare îl va deruta și îl va face să sufere mai mult, neștiind și neînțelegând ce s-a întâmplat cu persoana dragă – ducând la posibilitatea
dezvoltării unor simptome de depresie cronică, tulburări de atașament (desprinse din gânduri precum „X m-a părăsit”) sau frică extremă de moarte (manifestate la vârsta adultă). Suportul emoțional, în schimb, este o modalitate care le oferă copiilor certitudinea că sunteți acolo pentru ei atunci când eu nevoie de dumneavoastră.

Totuși, dacă situația este prea dificilă și nu puteți face față, nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist în sănătate mintală. Astfel veți evita ca doliul să se transforme într-o stare cronică, permanentă de depresie. Există tehnici terapeutice adaptate pentru gradul de dezvoltare al copiilor care îi vor ajuta să treacă peste această experiență (spre exemplu: povești terapeutice, desen și jocuri de rol), care ajută la eliberarea sentimentelor de abandon, dezorientare și confuzie.  

Bușu, O.-V., & Luchici, A. I. (2016). Overcoming the children’s mourning state through psychological intervention. Social Sciences and Education Research Review, 3(2), 36-47

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS