Actualitate

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este prăznuit la data de 20 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Ilie este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 20 iulie
Sfântul Ilie este cel mai îndrăgit proroc al Vechiului Testament printre ortodocşii români. A trăit în regatul de nord al lui Israel cu 800 de ani înainte de Hristos, în vremea regelui Ahab. Sfântul Ilie a fost ales ca voce a lui Dumnezeu pentru a îl certa pe regele Ahab şi pe cei care-l urmau pe calea rătăcită a închinării la Baal. Sfântul Ilie s-a retras în pustie şi a fost hrănit timp de ani buni de un corb care-i aducea de mâncare. Pentru că-i era drag lui Dumnezeu acesta opreşte ploaia timp de 3 ani şi jumătate la rugămintea lui, pentru că prorocul credea că astfel îi va aduce pe credincioşi pe cala cea dreaptă. Tot la rugămintea lui Ilie, Dumenzeu înmulţeşte uleiul şi făina văduvei din Sareota şi îl învie pe fiul ei pentru ca aceasta să aibă sprijin la bătrâneţe. De faţă cu Ahab îi înfruntă pe preoţii lui Baal care nu reuşesc cu vrăjitoriile lor să aprindă jertfelnicul, dar la rugămintea lui Ilie, Dumnezeu trimite un stâlp de foc care arde jertfelnicul dar şi pe vrăjitorii lui Baal. L-a simţit pe Dumnezeu ca un vânt liniştit pe când era în pustie s-a arătat la schimbarea la faţă a Domnului Iisus Hristos în muntele Tabor. Sfântul Proroc Ilie nu a cunoscut moartea ci s-a înălţat la ceruri încă din viaţă, într-un car de foc , sub ochii ucenicului său Elisei. Povestea prorocului Ilie şi a faptelor lui minunate este scrisă în cărţile Vechiului Testament numite Regi.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS