Interviu

Video. Interviul săptămânii – Sorin Moldovan, administratorul firmei Viamso şi Preşedinte al Rotary Câmpia Turzii

În orice bussnies, daca nu ai o echipă pe care să te poți baza, nu ai nimic. Perseverență, dăruire, mult curaj și foarte multă muncă.Viamso… totul pentru casa ta. Locul unde găsești toate materialele pentru a îți începe o construcțiesau o renovare.

Cam aceasta este cheia succesului pentru Sorin Moldovan, administratorul firmei Viamso. Cum a inceput totul, care sunt atu-urile firmei și multe alte lucruri interesante, le puteți citi în interviul de mai jos.

1.Adrian Soporan: Cum a inceput totul? Ce înseamnă Viamso pentru tine?

Sorin Moldovan: Între adevăr suntem o familie mare, am pornit în 2008 de la 4 angajați și am ajuns în 2018 la peste 16 angajați.

Familia Viamso s-a creat treptat, pentru că personalul care există aici este un personal deosebit, din punctul meu de vedere. În orice business când lucrezi cu oamenii, daca nu ai o echipă pregătită care să iti îndrume clienții spre cele folositoare pentru ei, nu ai nimic. În primul rând echipa, personalul, dupa care sunt celelalte.
În anul 2006 m-am căsătorit cu Viviana, în 2007 efectiv s-a format Viamso, iar în 2008 am deschis primul magazin pe strada Republicii, cu ajutorul socrilor care au cumparat spațiul.
Pe parcurs, am intrat pe piață cu foarte multă muncă, cu oameni care aveau cu totul alte abilități, în momentul în care i-am angajat, erau din alte domenii. Implicit am învățat și noi ce înseamnă acest domeniu al materialelor de construcții. Prin foarte multă muncă și printr-un personal deosebit, am reușit ca în 2011 să mai deschid un depozit, și acolo familia Viamso s-a mărit. Am reușit în anul 2017, în luna august, se deschidem această nouă locație pentru că treptat, am văzut și am considerat, că clientului trebuie să îi oferi absolut tot ce are nevoie. Nu este suficient să dai un șurub, un furtun și un sifon, ar trebui să-i dai și mobilierul de baie, o gresie, o faianță, și atunci am considerat că ne trebuie o locație mai mare.
Din anul 2011 până în anul 2017 am încercat să oferim în două locații, măcar o parte din ce se oferă acum, parte de electrice-sanitare întru magazin și partea de adeziv, gresie, faianță în celalalt magazin. Asadar am decis că este bine să le avem toate într-un singur loc

2.A.S: Cât a însemnat sprijinul soției pentru dezvoltarea brandului? Cum te-ai gândit la numele Viamso?

S.M: Fară soția mea nu puteam să ajung unde am ajuns. Este sprijinul meu în tot ceea ce fac. Lucrăm împreună, la acest bussnies și mă ajută enorm.
Am avut câtiva ani în care și clienții și furnizorii nu puteau pronunța numele Viamso. Ziceau: Viamsol, Vimsol, Viamson. Mă bucură faptul că dupa 10 ani, clienții și furnizori pronunță corect numele Viamso, este un mare progres.
În momentul în care am hotărât să îi pun numele Viamso, mi s-a părut și mie un nume foarte greu de pronunțat, însă dacă lumea ajunge să pronunțe un nume greu, corect, înseamnă că suntem pe drumul cel bun și am făcut alegerea cea mai potrivită.

3.A.S: Povestește-ne despre echipa Viamso?

S.M: Mie îmi place să o numesc familia Viamso. Suntem ca o familie și bineînțeles că sunt și plusuri și minusuri. Important este că atunci când este greu și este nevoie de personalul Viamso, punem mână de la mână și ne mobilizăm foarte bine. Aici vreau să reamintesc faptul că anul trecut, înainte să deschidem oficial acest showroom, eram foarte stresat pentru că ne presa timpul iar sezonul pentru noi începuse deja și nu știam cum să facem să ne mutăm foarte repede la noua locație, pentru că cu cât amânam mutarea, cu atât pierdeam mai mulți clienți. M-am bucurat foarte tare pentru că inițiativa a venit de la familia Viamso, de la echipa Viamso. Mi-au spus că dacă doresc să deschidem în data de 7 August, închidem magazinul patru zile și patru nopți, ne focusam pe deschidere, le facem să.fie toate la locul lor. Întradevăr așa s-a întâmplat și pentru această nebunie vreau să le mulțumesc pentru tot ceea ce înseamnă Viamso.
Mă bucură faptul că personalul cu care am plecat la drum în 2008,cele patru fete, sunt încă la Viamso după 10 ani. Cei care au venit pe parcurs s-au integrat foarte bine și am încercat să ne acceptăm cu minusuri și plusuri.

4. A.S: Cu ce te deosebești față de concurență?

S.M: Încercăm să fim foarte serviabili, prin prețuri, prin stocuri, prin faptul că și dacă nu se găsește un produs, încercăm cât mai repede să îi aducem clientului. Mie îmi place să cred că atu-ul nostru este personalul iar faptul că încercăm cu clienții să formăm o „familie” prin care să putem face față solicitărilor și dacă se poate să aducem un plus valoare față de concurență, este un lucru bun. Facem și livrarea la domiciliu, livrăm marfa acasă clienților. Multe dintre comenzi se dau și prin telefon. În sezon este foarte greu să livrăm tuturor clienților în timpul, dar înainte de a pleca comanda de la noi, îi sunăm și le comunicăm ora la care ajungem. Este foarte importantă comunicarea între firmă și client pentru că de multe ori s-a întâmplat să fim anunțați chiar înainte de a pleca din firmă cu marfa, că respectivul client o să ajungă la domiciliu doar peste jumate de oră sau o oră, iar în timpul acela noi am putut să livrăm marfa la altă destinație.
Avem trei mașini care fac livrările chiar și peste program, pentru că încercăm ca fiecare client să fie mulțumit și să fie servit în timp util.


5.A.S: Cum reușești să strângi oamenii pe lângă tine?

S.M: De fiecare dată când facem ședințe le spun că în momentul în care venim la muncă să lase grijile și problemele acasă. Aici trebuie să încercăm să fim cât mai calzi, cât mai serviabili, să nu ne certăm între noi, să fim zâmbitori pentru că jumătatea de zi o petrecem la muncă.
Dar pentru a ne face locul de muncă cât mai simplu, trebuie să ne începem ziua cu un zâmbet pentru că zâmbetul este primul medicament și este gratuit. Încerc să le rezolv problemele, noi ne spunem și problemele pe care le avem, iar în momentul când simțim o presiune, încercăm să o rezolvăm și încercăm să fim o familie pentru că o familie nu înseamnă doar bine, o familie înseamnă și greu și atunci trebuie să găsim soluții.
Chiar am avut o situație în care una dintre colege a avut o problemă și a lipsist de la muncă câteva zile și eram în plin sezon. Automat colegele care erau lângă ea, mi-au spus că nu este nicio problemă, o să acopere ele și partea colegei. Am apreciat acest lucru pentru că exact cum are acum anumite probleme, în locul ei poate fi oricare dintre noi și vreau să cred că dacă există astfel de situație, să procedăm la fel.

6.A.S: Ai avut un curaj nebun. Ce te-a determinat să construiești acest showroom?

S.M: Pentru a răspunde sincer la această întrebare, vreau să vă spun că încă de când am început acest business am visat să ajungem unde suntem acum. Să fim la un nivel în care să îi oferim clientului absolut tot, să nu mai fim stresați că nu există marfă pe stoc, pentru că exact ca și în alte domenii, clientul devine tot mai comod și noi trebuie să venim cu acel serviciu în plus. Pentru a avea acel plus, trebuie să ai spațiu, trebuie să ai marfă tot timpul pe stoc, trebuie să ai personal care să se ocupe de clienți.
Din necesitate și din faptul că dacă orice firmă care nu se dezvoltă și nu este în continuă creștere, își poate pierde credibilitate în fața clientului.
Tupeul acesta nebun înseamnă multe credite în spate, multe stres, dar înseamnă și satisfacție. L-am făcut pentru că am știut tot timpul că la Viamso, chiar dacă o să trecem pe niște momente grele, o să fim alături și o să punem mână de la mână, o să încercăm să ieșim acolo unde ne este locul. Vreau să vă spun că din 2008 până în 2018 societatea Viamso nu a fost decât pe creștere economică și asta spune multe.

7.A.S: Ai avut anumite dificultăți în acești 10 ani?

S.M: Dificultăți sunt în fiecare zi, mai mici, mai mari. Când am simțit eu că a fost foarte greu pentru firma, a fost în momentul în care am deschis depozitul în 2011, când am avut în cap că ar trebui să avem și partea de materiale grele. Momentul acela a fost foarte greu și eram foarte stresat. Trebuia să ne gandim cum facem pentru ca clientul care vine la depozit să se întoarcă înapoi la magazin și invers. Atunci am încercat să găsim soluții, prin reduceri, prin promoții și de acolo a pornit acest showroom în care ne regăsim azi.

8. A.S: Ce înseamnă pentru tine postura de Presedinte Rotary?

S.M: În primul rând vreau să vă spun câteva cuvinte despre Rotary Internațional. Este o organizație mondială în care întâlnești oameni din domenii variate ale vieții profesionale și de afaceri. De fapt, asta înseamnă Rotary, oamenii de afaceri care își dedică viața serviciilor umanitare, oameni care sunt exemplu atât în mediile de afaceri cât și în viața privată.
Clubul Rotary la nivel internațional este destul de puternic, sunt foarte multe districte. Noi în România aparținem de districtul 2241, care este format din România și Republica Moldova și care automat generează foarte multe cluburi. Clubul din Câmpia Turzii este un club care încearcă să aducă plus valoare comunității. În fiecare an avem un nou președinte iar anul acesta, din 1 iulie 2018 până în 1 iunie 2019 s-a nimerit să fiu eu președintele Rotary.
Acest lucru se întâmplă tocmai pentru a crea ideea de prietenie. Acolo suntem foarte mulți prieteni și ne adresăm cu, dragi prieteni, pentru că tot ceea ce se face și se întâmplă se face voluntar. Atunci trebuie să fim prieteni pentru a ne putea strânge să aducem un plus valoare comunității.

9.A.S: Care sunt proiectele ale Clubului Rotary?

S.M: Sunt ceva proiecte și aș vrea să le enumăr pe câteva dintre ele: #Promenada Inimilor”, „Cabinetul Medical Gratuit” „Sănătate prin Prietenie”, prin care ducem o ambulanță în zone greu accesibile. Avem și acțiunea ” Vine moșul pe la voi” în care încercăm să premiem elevii cu rezultate bune la învățătură, dar care au o situație mai precară. Sperăm să putem organiza a treia ediție de semimaraton în luna ianuarie sau februarie. Avem proiectul „Cine are carte are parte” unde premiem șefii de promoție din liceele municipiului Câmpia Turzii. Chiar în această săptămână, de joi până duminică, avem un proiect împreună cu Asociația Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii unde, facem o ieșire împreună cu artiștii plastici. Ei o să picteze ce le vine în minte din natură, iar noi o să luăm picturile și o să le valorificăm la anumite evenimente, o să le licităm, iar cu banii care o să fie strânși în urma licitației o să ne putem susține proiectele.

10. A.S: Mesaj pentru clienții Viamso

S.M: Pentru clienții noștri de zi cu zi vreau să le mulțumesc în numele familiei Viamso, pentru faptul că ne trec pragul în fiecare zi. Pentru clienții care trec pe la noi mai rar vreau să le mulțumesc că ne-au trecut pragul atunci când au considerat și când au avut nevoie.
Dar pentru viitorii clienți vreau să vă spun că o să facem tot posibilul pentru a-i servi, pentru a le oferi prețuri bune, pentru a le oferi marfă bună și foarte bună de calitate și o să încercăm să fim cât mai aproape de ei pentru a le cunoaște nevoile.
Toți cei care suntem la Viamso vreau să cred că suntem niște profesioniști și vă putem consilia în alegerile dumneavoastră iar dacă se întâmplă să nu știm anumite lucruri, o să întrebăm la furnizori.
Viamso atât timp cât o să fie pe piață o să încerce să ofere clienților absolut tot ce au nevoie pentru casa lor.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS